Het zonnekapitaal is een abstract begrip dat de hoeveelheid UV-stralen die de huid kan verdragen zonder al te veel schade (vroegtijdige verouderingsverschijnselen,..) probeert te omvatten. Deze hoeveelheid verschilt van persoon tot persoon. Ze hangt af van het huidtype, de voorgeschiedenis en de zonnegewoontes,…
Tips om de huid te beschermen
Aude Barré
Hoofd R&D
Doctor in de pharmaceutische wetenschappen
Wat is het zonnekapitaal? Waar moet ik me situeren?
Wat is een huidtype?
Er zijn 6 huidtypes. Deze onderverdeling wordt gebaseerd op de kleur van de huid, de aan- of afwezigheid van sproetjes, de haarkleur, de kleur van de ogen en uiteraard op hoe makkelijk of moeilijk iemand bruint bij blootstelling aan de zon.
Wat betekent SFP?
SPF = Sun Protection Factor. Dit geeft de hoogte van de bescherming tegen de UVB-stralen weer. Zonnebrandproducten zijn onderverdeeld in 4 verschillende SPF-niveaus: Zwak: tussen 6 en 10, Gemiddeld: tussen 15 en 25. Hoog: tussen 30 en 50 Zeer hoog: 50+. De indicatie van de bescherming, de SPF, geeft aan hoeveel zonnestralen je moet absorberen vooraleer je verbrand raakt door de zon na het gebruiken van het product. Gebruik je bijvoorbeeld een zonnebrandcrème met factor 30, dan betekent dit dat de dosis UVB 30 keer zo hoog moet zijn vooraleer je last krijgt van zonnebrand.
Wat is het verschil tussen UVA en UVB?
De zon stuurt een verzameling lichtgevende stralen uit die het aardoppervlak bereiken: de ultra-violette stralen (UV), de zichtbare en de infraroodstralen (IR). De UVA-, UVB- en UVC-stralen worden gekenmerkt door hun verschillende golflengtes. Globaal gezien kun je zeggen dat hoe kleiner de golflengte van een straal is, hoe belangrijker zijn relatieve energie is.
Hoelang blijft een aangebracht zonnebrandproduct werkzaam op de huid?
De SFP meet de bescherming ten opzichte van de UVB-stralen. De indicatie van de bescherming, de SPF, geeft aan hoeveel zonnestralen je huid moet absorberen vooraleer verbrand te raken door de zon na het gebruiken van het product. Gebruik je bijvoorbeeld een zonnebrandcrème met factor 30, dan betekent dit dat de dosis UVB 30 keer zo hoog moet zijn vooraleer je last krijgt van zonnebrand. Idealiter breng je het zonnebrandproduct om de twee uur opnieuw aan. Weetje: De PNO (Periode Na Opening) geeft aan hoe lang een product optimaal werkzaam is. Staat er bijvoorbeeld 12M op de verpakking, dan betekent dit dat je het product tot 12 maanden na het eerste gebruik kunt bewaren.
Bruin ik op dezelfde manier wanneer ik zonnebrandcrème aangebracht heb?
Alles hangt af van je huidtype. Donkere huidtypes, rijk aan melanocyten, bruinen snel en veel terwijl lichtere huidtypes amper bruinen. Gebruik je een zonnebrandcrème, dan krijg je hetzelfde effect: donkere huidtypes bruinen snel, zelfs met een zonnebrandcrème en lichte huidtypes bruinen hoe dan ook erg langzaam. Het gebruik van een zonnebrandcrème zorgt voor het vermijden van de zonnebrand die zo schadelijk is voor de huid. Weetje: Ons huidtype is hetzelfde over heel ons lichaam. Je moet lichaam en gezicht dus met dezelfde zorg beschermen.
Hoeveel zonnebrandproduct moet ik aanbrengen?
Een zonnebrandproduct moet aangebracht worden op een gereinigde en droge huid en dit voor de blootstelling aan de zon. Het is belangrijk om het product gedurende de dag meerdere keren opnieuw aan te brengen, vooral na het baden, bij hevig zweten of na een fysieke activiteit. Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat zelfs met een product met hoge SPF, een langdurige blootstelling af te raden is. Ook een product met een hoge SPF moet regelmatig opnieuw aangebracht worden. In theorie is de correcte dosis per beurt 2 mg product per 1cm2 huid. Onderzoek wees uit dat de dagelijkse dosis ongeveer 18 g is.
Hebben kinderen andere zonnebrandproducten nodig dan volwassenen?
Kinderen hebben een zonnekapitaal dat amper gebruikt werd. Laat ons hen helpen dit te beschermen door zonnebrandproducten met een hoge tot zeer hoge SPF te gebruiken (50+).